2008. július 21., hétfő

Nyaraló-idő?




Az idei nyári időjárás eddig meglehetősen változékonyan alakult, nem nélkülözzük a kánikulát, de sokszor van részünk hüvösebb időben is, az éppen (vízparton) nyaralni vágyók nagy bánatára. Azok azonban, akik a lehülés idején nem nyaralnak, kifejezetten kellemesnek találhatják a levegő felfrissülését. Már ameddig kellemes! Ugyanis a nyár köztudottan a viharok, zivatarok évszaka. Manapság ezeket a vad viharokat sokan az éghajlatváltozás számlájára írják, de én ezzel csak részben tudok egyetérteni.

Emlékeim szerint a mennydörgés, villámlás erős széllel és felhőszakadással kísérve mindig a nyár nélkülözhetetlen része volt. Különleges hangulata van már a vihar előtti csendnek, az előkészületeknek: ablakokat becsukni, tévét (stb) kihúzni, cserepes virágokat biztonságba helyezni, esetleg utánanézni hol is a gyufa, gyertya... Aztán aggodalmasan kémlelni az eget és remélni, hogy nem lesz jég, nem lesz nagy kár a gyümölcsösben... Aztán behúzódva, esetleg az eresz alá bújva nézzük az elemek tombolását, élvezzük a nyári eső illatát és kíváncsian várjuk, lesz-e vajon szivárvány?



Természetesen ez csak addig ilyen idilli, amíg nem történik ténylegesen valami komolyabb baj, ami sajnos mostanában gyakran előfordul. Talán tényleg mások ezek a mai viharok, mint régen, nem tudom... Kíváncsi vagyok az Olvasó véleményére is! Milyen élményei, emlékei vannak? Régen is voltak ilyen pusztító viharok? Fél a villámlástól, égzengéstől?

Nincsenek megjegyzések: